To free up land for redevelopment, the Army Combat Engineers Group and its sub-units had to consolidate its facilities at Seletar Camp into a 30-hectare site. In June 2012, DSTA completed the development of this site and achieved significant land intensification through meticulous planning. The result was the consolidation of administrative, training, maintenance and recreational facilities, as well as accommodation which were originally housed in low-rise buildings.

maximising-space-1

The delivery of the new Seletar Camp marked a critical milestone in enhancing the administrative and training efficiencies of the Army Combat Engineers. To minimise the number of buildings, facilities with strong functional relationships and compatible building functions were housed together. Through these efforts, some 170 old buildings sited over 103 hectares of land were consolidated into 25 new multi-storey facilities, thereby reducing the total land area to 30 hectares.

The team adopted sustainable features to reduce the overall carbon footprint of the development, helping the SAF achieve significant utility cost savings for its new buildings. A low energy passive design was adopted to maximise natural ventilation. Other energy efficient features include a solar energy system and light pipes to replace artificial lighting. With these green sustainable features, the project attained a BCA Green Mark Gold rating from the Building and Construction Authority.

BACK
TO TOP